De Viktor-Factor: Moge u leven in interessante tijden ….

vaas KeszthelyVoor de Hongaarse vrachtwagenchauffeur zal deze legendarische vloek waarschijnlijk nog aan betekenis winnen. Eerst een gefrustreerde trucker die zijn wederwaardigheden op youtube vastlegt, vervolgens in de commentaren met stip een kleine nationale  held en orakel (“Voor vertaling is het niet geschikt, denk ik, er staat wel veel ‘bammeg’ op!”) om vervolgens, zoals dat met Robin Hoods pleegt te gaan, gemangeld te gaan worden tussen krachten die groter zijn dan hij. Na een kritisch rapport op het nieuws – RTL geloof ik – hebben zich de eerste moraalridders al gemeld om hem af te branden

Even voor wie niet tot de 1,7 miljoen kijkers behoort: deze vrachtwagenchauffeur loopt bij Calais bijna vast in de ongeregelde toestanden rond het emigrantenkamp aldaar, waar vluchtelingen langs de snelweg rondhangen, wachtend op een kans in de vrachtwagencombinaties te verdwijnen om over te kunnen naar Engeland (dat is schijnbaar het beloofde land voor hen). Het behoeft nauwelijks toelichting dat de chauffeurs daar zenuwachtig van worden. In het verslag beelden van interacties, varierend van zijn tamelijk ludieke commentaren op mensen die zijn spiegel verbuigen “Zo kan ik straks mijn trailer niet meer zien, dat moet je dus niet doen! Houd nu maar snel op!” tot grovere taal terwijl vluchtelingen zegge en schrijven in zijn trailer proberen te kruipen. Alles bij elkaar is het helemaal geen eng mannetje, of zo (persoonlijk ben ik er psychisch wel eens slechter aan toe geweest na een dag rijden, alleen zet ik het niet op YouTube). Alleen het incident waar hij tot twee keer toe met zijn vrachtwagen dreigt in te rijden op de wandelaars. Dat kon wel eens poging tot doodslag worden …

Wie zelf op facebook zit – of de serie “Black Mirror” volgt (nog eens getipt door Arjen Lubach en geproduceerd, als ik het goed heb, door Endemol), weet dat in het huidige tijdperk van de sociale media onze waarheden opgebouwd worden en weer verdampen in luttele minuten, als dat zo uitkomt.

In Argentinie waren ze al een stap verder: daar heeft mevrouw Kirchner, de van oorsprong ooit linksige president, een eigen ‘verhaal’ voor die waarheid: de relato-K, of het ‘K-narratief’. Naar behoeven kunnen gebeurtenissen in Argentinie – opstandjes, (politieke) moorden, successen en schandalen – gedraaid en gespind worden tot ze net zo lekker zitten als haar rouwpakje in de latijnse zeepspiegel tegenover haar.

Orbán werkt ook aan zijn Viktor-factor. Zelfs de RTL-Klub – hoewel bij het uitoefenen van haar functie flink tegengewerkt in het Hongaarse parlement – brengt als suggestie dat de premier zelf bedreigd werd door de criminelen die vorige week zijn opgepakt. Inclusief schimmige organisaties en wat meer.

Bent u ook benieuwd?

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.