Hoe past Paks in het plaatje?

Beton skelet Heeft u toevallig het boek ‘Bekentenissen van een economische huurmoordenaar’ van John Perkins gelezen? Kan het zeker aanraden, al is het niet bevorderlijk voor de gemoedsrust. Wel aktueler dan ooit …

Hoewel Nederland best een tikkeltje naief genoemd mag worden en Hongarije wel wat neigt naar overmatig complottheorisme, is het soms nog wel een geruststelling te mogen denken dat het toeval is, dat de wereld is, zoals die is.

Dankzij Mr Perkins heb ik daar nu minder last van. Hij heeft laten zien dat de financiele, industriele en politieke evenwichten in de wereld niet het resultaat zijn van een spelletje blindemannetje of zelfs maar zoiets prozaisch als belangentegenstellingen. Het is ook geen kwestie van perceptie, geen oefening in marketing en zelfs webbenwevende spindokters komen er nauwelijks aan te pas.

Wat heeft Perkins opgebiecht? Hij zegt dat – aangemoedigd door listig gecamoufleerde vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de banken en de politieke clans in de VS – de tweede en derde wereldlanden van deze aardbol zich de afgelopen zestig jaar structureel hebben laten overhalen investeringen ‘binnen te halen’ via de Wereldbank, IMF, USAID en verwante organen, waarmee zwaar overgedimensioneerde ontwikkelingsprojecten zijn gerealiseerd, waarop in de ontvangende landen – afgezien van de betreffende dictators, hun smeervriendjes en een paar rechterhandjes die al in beton, klei en andere grondstoffenindustrieen zaten – niemand zat te wachten. Negentig procent van de met de projecten gemoeide gelden zal de VS nooit verlaten (zijn door de US banken en de US overheid overgemaakt aan de US projectontwikkelaars en US aannemers) maar stellen de ‘ontvangende’ landen niettemin voor onaflosbare schulden – aangezien het beloofde rendement  (o.a. vruchten van de economische groei, bloeiende havens, toegenomen energiebehoefte) nooit of te nimmer zal worden gehaald – zodat de VS er bijna gratis en voor niets weer een trouw lid in de UN-stemveestapel en een leverancier van goedkope grondstoffen bij heeft.

En hoe past Paks in het plaatje?

Het aflossen van de lening van/aan het Russische Roszatom, die 80 % van de kosten voor de uitbreiding/herstructurering van Paks zal ‘dragen’, zal 30 jaar gaan duren. Roszatom zal ook zorgdragen voor de brandstof en het afval. Maar één en ander wordt pas over 10 jaar actueel, als het eerste nieuwe blok moet worden opgeleverd. Hoe de regering ‘Paks’ aanpakt, wil ze als het even kan natuurlijk geheim houden. Het enige dat vanaf het begin zal lopen, is de rente.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.