De calvarie komt na de zonde

KerstKerstmis komt eraan en vrijwel alles werkt mee. Te beginnen met het weer: in de middag een verbaasd zonnetje, de dagranden stil grijs met een enkele mistbank. Precies genoeg om de straatlantaarns een Pieckiaanse of Dickensiaanse aura te verlenen (wat is eigenlijk het Hongaarse equivalent daarvan?)

Het duurt natuurlijk nog even maar de ontregeling hangt al veel langer in de lucht. ‘s Ochtends zitten er minder mensen in de voorstadsfile – ‘s middags zwermen er des te meer naar de Tesco’s en Ikea’s. Terwijl het zo triviaal is, eigenlijk: een stukje zalm, een likeurtje erbij en voor de kinderen wat speelgoed. En dan maar een beetje bij elkaar schuilen onder een denneboom met kaarsen, stiekem hopen dat de brandweer niet ook thuis zit.

Bij natuurverschijnselen intrigeert een dergelijke ontregeling. Bij een vrijwillig circus ligt dat iets anders. Al helemaal als je geacht wordt eraan mee te doen.

Volgens een redactioneel artikel in de Trouw of Volkskrant is het geëmmer met die kerstboom, elk jaar, niets minder dan symbolisch voor de tocht van Jozef en Maria. Dus geen bolcom tape in de dennetakken voor de schrijfster.

Flauwe vraag, maar u voelde zoiets natuurlijk ook al aankomen:

Vieren Syrische vluchtelingen kerstmis?

Flauwe vragen dienen te worden gesteld. Hoe heten de meisjes van mijn overburen? Dat weet ik ook niet. Laat staan wanneer hun naamdag is. Maar die hebben mijn hulp ook niet nodig.

Vluchtelingen wel?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.