Ákos dragging the Internet: een week van topratings

Politiek is een raar beest.

Zonder twijfel geeft deze week meer dan genoeg aanleiding om met een rode kop op de kar te springen bij de rest van de facebookers en dolle mina’s. De lynchstemming flakkert op en vrijdenkers sturen massaal negatieve zwangerschapstesten op naar het parlement. Het andere kamp doet – hoe origineel – oproepen tot boycot.

Waar gaat het over:

  • Op dinsdagavond zet zich langzaam het Echo TV – Ákos – Telekom – Lázár debacle in gang: een zelfreferende Ákos (zanger) dweept op een regeringsgezind TV kanaaltje met zijn tamelijk laat-middeleeuwse opvattingen over de rol van de vrouw (in de trant van: “het gaat er voor vrouwen niet om dat ze net zoveel geld verdienen moeten als mannen”), waarop Telekom, diens grote sponsor, de samenwerking verbreekt; János Lázár (regering) komt vervolgens melden dat in Hongarije iemand vanwege diens mening niet zal worden veroordeeld en ‘straft’ dan ook Telekom met het opzeggen van de samenwerking tussen overheid en Telekom, – later blijkt het te gaan om mobiel-internet contracten tussen ministeries en Telekom, wat natuurlijk niet zo fenomenaal vreselijk slecht nieuws is in financieel opzicht, maar de speldeprik is hiermee wel gegeven (en de koersval is bewerkstelligd).
  • Alsof het lente is springen uit de losse pols nog twee coryfeeen op om hun opvattingen te delen. Nou goed, alfa-man Kövér László, van wie we al een tijdje niets (al te geks) meer hadden gehoord, was eerder: “we willen dat onze dochters als hoogste mate van zelfverwezenlijking zouden beschouwen dat ze voor ons kleindochters baren” (Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.) Speech van Kövér op het Fidesz Partijcongres verslag gemeld door 444.hu
  • De kancelier – een politieke universiteitsmanager aangesteld direct door en met verantwoordelijkheden naar de regering (ik ga zijn naam niet eens noemen) – van de Technische Universiteit Budapest BME laat weten dat hij na de uitzending van de kookrubriek helpen kan om de aanwezige vrouwelijke studenten zwanger te maken:

     

Twee dagen later, donderdagavond, bedaren de gemoederen wat. Index.hu en de bloggers zijn gerustgesteld dat de internationale pers zich niet laat bedotten en dat die het eveneens gooit op seksisme (Fidesz is vies) ipv beperking van het recht op vrije meningsuiting (Telekom is gemeen). Er wordt nog wat nagefoeterd, wat rondjes gedraaid om af te koelen en dan is het tijd voor de anti-climax.

Zou het een afleidingsmanoeuvre zijn geweest? Ja en nee. Natuurlijk! Vanzelfsprekend zijn er belangrijkere dingen aan het handje! Index noemt de aankoop van TV2 door Andy Vajna, met staatsgeld.

Als we toch al in de mediasfeer zitten, waarom dan niet ook de verkoop van Origo.hu erbij gehaald? Verkocht door Magyar Telekom (ja, die!) aan New Wave, bedrijf van Szemery Tamás, verantwoordelijk voor VS.hu en nog wat dingen die ze liever niet, eh niet echt, over praten willen dat bekender wordt dan al …, was bij hen (kijk maar eens bij ze zelf, in hun artikel geen spoor van “we hebben er een broertje bij, hoi-hoi!” of zoiets, maar een droge mededeling waarna waarschijnlijk 90% van de lezers nauwelijks door heeft dat New Wave = vs.hu).

CEMP, eigenaar van Index.hu, had Origo.hu trouwens ook wel willen hebben. Hetzelfde Index dat als kritische volger van de overheid te boek staat. Die als eigenaar heeft ene Spéder Zoltán, bankier van FHB en nummertje 27 vorig jaar op de lijst met rijkste Hongaren. Dat CEMP kon in 2013 van alle reclamegelden die de overheid aan internet besteedde, meer dan de helft tegemoetzien.

Lachen is gezond, zeggen ze.

dank aan: http://orulunkvincent.tumblr.com

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.