Panama Papers Hungary: links doet nu ook mee

Panama Papers © The Guardian
Panama Papers © The Guardian

Terwijl het wereldwijde debat op gang begint te komen over de vraag in hoeverre offshore-activiteiten onwettig, onethisch en onwenselijk zijn en wat er dient te gebeuren met de mensen die voorkomen in de paperassen, is in Hongarije een tweede naam opgedoken.

Boldvai László was MSZP kamerlid van 1990 tot aan 2014 en ook daarna nog penningmeester en anderzins financieel betrokken bij de MSZP.

Met name zijn echtgenoot kwam onder vuur, genoemd als eigenaresse van twee offshore bedrijven waar met gebruikmaking van een Zwitserse bankrekening ‘meerdere honderd miljoenen forinten’ langs werden gesluisd. De twee stonden al langer in de schijnwerpers van kritische pers in verband met hun door de jaren op onverklaarbare wijze toegenomen vermogen (huis, spaargeld, auto’s). Ook kwam Boldvai’s naam op in verband met twee grote schandalen van de afgelopen jaren.

In de tweede helft van de negentiger jaren werd onder de naam Tocsik-zaak (Tocsik ügy)de behandeling en verkoop van gemeentegronden via het Staatsbedrijf voor Privatisering en Vermogensbeheer (ÁPV Rt), tegen het licht gehouden. Daarbij bleek dat de advocaat Tocsik Márta een sleutelrol had gespeeld bij bemiddeling bij de verkoop van onroerend goed en hierbij grote premies (meer dan 800 miljoen forint) heeft mogen opstrijken. Deze premies werden uiteindelijk de focus van de rechtzaak. Leidinggevenden van ÁPV Rt zijn veroordeeld voor mismanagement. Tocsik Márta zelf kwam er na tien jaar aan rechtzaken – strafzaak en burgerlijk – vanaf zonder straf maar ook zonder premie. Boldvai werd ook in staat van beschuldiging gesteld (van beinvloeding en speculatief handelen) maar uiteindelijk niet veroordeeld.

Een tweede geval waar de namen van de penningmeester en zijn vrouw opkwamen, betrof het K&H Equities broker-schandaal van Kulcsár Attila, dat in de periode 2003-2007 aan de oppervlakte kwam. Hun eventuele betrokkenheid – afgezien van het hebben van een rekening – werd toendertijd verder niet onderzocht. De hoofdverdachte Kulcsár Attila werd in dit schandaal berucht en gestraft voor de transacties die onder hem via dit onderdeel van de K&H bank werden uitgevoerd waarbij staatgelden – als baten van casino’s en autosnelwegen – gebruikt werden bij financieringen die ver buiten de competenties en doelstellingen van de staat vielen.

Boldvai László heeft na overleg met de leider van de MSZP, Tóbias József, zich teruggetrokken uit de partij. De oppositiepartij Jobbik heeft in verband met de zaak aangifte gedaan.

Daarnaast heeft vandaag Gréczy Zsolt, de woordvoerder van de oppositiepartij DK, alle Hongaarse politici met offshore-activiteiten opgeroepen deze te melden. Volgens hem hebben alle DK prominenten en parlementsleden al een verklaring ondertekend volgens welke noch zijzelf, noch hun partners dergelijke activiteiten hebben. Dit moet natuurlijk impliceren dat Gyurcsány Ferenc – leider van de DK – geen offshore-ridder zou zijn.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.