MNB: Algemeen fonds = vrij parkeren!

WachtNatuurlijk dient zelfs in het Hongarije van vandaag nog niet meteen elke oprisping van het kritische blogleger te worden overgenomen, als er weer eens geconstateerd wordt dat een politieke beslissing verregaande implicaties heeft of gaat krijgen. Al vaker is gebleken dat de fietser nooit zo plat wordt gereden, als dat hij wordt opgejaagd. Desalniettemin: de kwestie met de Hongaarse Nationale Bank klepperde al vanaf het begin hoorbaar met haar klepels!

Niet in de laatste plaats omdat er feitelijk maar weinigen zullen zijn die het echt zullen snappen. En dat weer niet in de laatste plaats omdat er zoveel dingen gebeuren waarvan de meeste mensen nooit weet zullen hebben. Waarmee maar weer eens het belang voor een doorzichtige democratie als basis voor een functionerende samenleving overeind staat – en daarmee dus het belang van een vrije pers en structureel inzicht in overheidsaangelegenheden. Waarmee we in één haal weer terugkeren bij een ander zeer puntje, dat enige tijd geleden al zijdelings even werd aangestipt: Hoezo vrije pers?

Even kort door de bocht voor wie het verhaal niet helemaal niet kent. De regering heeft al langer problemen met de kaste van aloude civiele organisaties, die door buitenlandse fondsen overeind gehouden werden: van Helsinki Committee voor de mensenrechten via groeperingen als Ökotárs milieu- en samenlevingsbouw, tot en met een oude spin in het maatschappelijke web als Soros met zijn Open Society. Daar kan Fidesz niet mee werken, zoveel is duidelijk.

De fondsen uit Brussel, de EU-subsidies aan de andere kant, zijn inmiddels meesttijds wel redelijk onder controle van de Partij gekomen. Allerhande ZRt’s, Kht’s en andere fijne gezwellen verzorgen de nationale versnijding en ompakking van alle substantiele geldstromen, waaronder: landbouwsubsidies; scholen en ziekenhuizen; natuurbescherming; weg- en waterbouw, op-, af-, om- en bijscholings- en -werkingsprogramma’s;  etc. En dan heb je ook nog fratsen als de contracten over kerncentrale Paks, die 20 jaar geheim zullen zijn.

De regering wil het dus allemaal anders gaan doen. Veel daarvan hebben we onder de noemer van de nationaal economische samenwerking, ofte wel het grote stelen al langs zien komen, maar deze nog niet. Het lijkt erop dat één van de problemen toch in de begrotingen zit: die zijn te openbaar. Er moet nog wat op worden gevonden om de samenleving direct te kunnen beinvloeden, zonder dat meteen elke criticus aan de bel trekt als er – ik noem maar wat – weer eens een paar miljoen geschoven wordt naar een bevriende mediaoutlet om de vuile politieke was te klaren.

En dat hadden – zo mooi –  die MNB-fondsen kunnen zijn. Want die waren – tot voor kort – anoniem en onbekend. Tot journalisten verbonden aan HVG en het portal Világgazdaság rechtzaken aan begonnen te spannen en tot de Kuria ging om hun gelijk te halen, afgelopen winter. En uitkwam dat het geld van de Nationale Bank wel gemeenschapsgeld was, en de managers ervan dus wel onderhevig aan het in het openbaar afleggen van rekenschap. Waaronder dus ook de stichtingen vielen die van dit geld werden bestierd, inclusief hun gebouwen en subsidiespotjes.

De HVG heeft nu de lijst met begunstigden gebracht van de verschillende stichtingen van de Hongaarse Nationale Bank (zie de blauwe links voor de zes pdf-files met nadere info). Omdat het dus – nogmaals, közpénz is. Gemeenschapsgeld. Vandaar het gewicht van die hele discussie. Feitelijk gaat het niet eens om zulke enorme grote hoeveelheden geld gaat, zeker niet in vergelijking met de EU-subsidies, bijvoorbeeld. Maar wel om gemeenschapsgeld.

En de fratsen van de MNB zijn er ook al niet minder aandoenlijk om. Het boekje over de zeer succesvolle aanpak van het Hongaarse model, bijvoorbeeld. Maar zeker ook de euro-miljoenensteun voor nieuwsportaal vs.hu, de alom gerespecteerde, maar nu ietwat gevreesde en geminachte opkoper van eens zo glorieuze, zelfstandige origo.hu. Maar daar hebben we het al eens kort over gehad.

Intussen buitelen de sappiger dan sappige infobits over elkaar heen en zegt oppositiepartij Együtt zegt aangifte te gaan doen van valsheid in geschrifte.

Wie heeft het toch steeds over offshore als je ook gewoon thuis lekker uit je dak kan gaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.