Even Brussel bellen …

üzenjük brüsszelnek hogy scott me up beamy 444.huDe straten zullen binnenkort weer azuurblauw gaan kleuren met een nieuwe ronde demagogische propaganda van de Overheidspartij:

Laten we Brussel laten weten, opdat (zij het ook begrijpen),

– tussen haakjes de oorspronkelijke tekst. Eén en ander naar aanleiding van het aangekondigde referendum over de vluchtelingenquota. Het is alsof ze het ervoor gedaan hebben: zo’n inkoppertje haalt vast weer het beste aan ‘volkskunst’ uit de mensen naar boven. Extra fijne bijkomstigheid is dat vorig jaar de rechtbank van Pest geoordeeld had, dat het vernielen of vandaliseren van de plakaten – onder zekere omstandigheden – niet strafbaar gesteld hoeft te worden.

Maar wat zou Brussel eigenlijk ter ore dienen te komen? Officieel natuurlijk dat de Hongaren geen vluchtelingen wensen op te nemen. Niet ééntje! Niet zo! Niet! Nog niet! Weer niet. Iets niet.

Maar misschien is het wel veel eerder tijd om Brussel te vertellen dat de Magyar Nationale Bank nog steeds verre van ‘clean’ is wat betreft de discutabele geldstromen tussen MNB, MNB-stichtingen en diverse bedrijfjes? Dat er geen onderzoek naar Matolcsy’s (de rechtse figuur) handelen zal komen, als we dienen te geloven wat ‘s lands hoofdaanklager van justitie Polt Péter (de linkse) heeft verklaard? (Laat u evenwel niet door de vriendschappelijke verhoudingen van de wijs brengen: dat is geen vriendjespolitiek maar zal eerder te wijten zijn aan het feit dat Polt’s echtgenoot een hoge functie heeft bij de MNB.)

Dan was er in de HVG deze week ook nog de Fidesz hoofdideoloog Lánczi András, oorspronkelijk van denktank Századvég maar nu ook al rector van de Corvinus Universiteit. Al eerder kon hij betrapt worden op het doen van boude uitspraken over corruptie en Fidesz, – nu is schijnbaar de tijd rijp en de context geeigend voor een flink schepje erbovenop (lang leve de culturele (Fidesz-)revolutie!):

“Csak azt akartam ezzel jelezni, hogy az államosítást ebben az országban nem lopásnak hívták 1948 után, a privatizálást sem szabad rablásnak nevezni 1988 után. Most is van egy szisztéma, amit kritizálhatnak, hogy korrupció, de én azt állítom, hogy ez egy politikai elképzelés végrehajtása. Lehet, hogy van, akinek ez nem tetszik. Nekem sem tetszett a privatizáció. Lehet maffiaállamozni, de akkor ki fog nyílni a privatizációs doboz is, és fel lehet robbantani vele az egész huszonöt évet, amit rendszerváltásnak nevezünk.”

Ik wilde er alleen maar mee zeggen, dat de onteigeningen in 1948 geen diefstal worden genoemd; dat de privatisatie na 1988 geen vrij stelen mag worden genoemd. Ook nu is er een systeem dat kan worden bekritiseerd, dat het corrupt is, maar ik stel dat hier uitvoering wordt gegeven aan een politieke opvatting. Het kan zijn dat sommigen dat niet leuk vinden. Ik vond de privatisering ook niet leuk. Je kunt spreken van een maffia-staat, maar dan gaat de privatiseringsdoos ook open, en zal de hele periode van 25 jaar kunnen ontploffen, die we regime-wisseling noemen.

Dat de Fidesz partij van zins is om Hongarije ‘mores’ te leren, wordt nu op een hoger plan getild. De MNB stichtingen blijken daartoe zelfs expliciete opdracht te hebben. Dat is volledig OK, zeggen ze daar.

Op- en aanmerkingen van kritische pers en oppositiepartijen worden als volgt terzijde gelegd:

Eigenlijk verbaast het me nog dat nationale oetlul Szijártó weer op pad wordt gestuurd om tegen Bill Clinton te ageren, die zei dat de Hongaren – evenals de Polen – geen zin meer hadden in democratie en dus gekozen hebben voor een dictator.

Diep van binnen lijken ze nog steeds op erkenning te hopen, zou het niet?

Stadionuzenet
Vlnr: plakaat van Stadionbouwer WHB, eigendom van zakenvriend van Tiborcz István, schoonzoon van Viktor; plakaat van Fidesz, partij van Viktor; plakaat van ZÁÉV, nieuwe speler in concortia van bekende stadionbouwers; plakaat van CLH, nieuwste (milieu-) bedrijf van Mészáros Lőrinc, gasfitter van Viktor

Misschien dat we in die geest wat beters kunnen verzinnen, om aan Brussel te sturen.

Want de grauwe waarheid is al te opzichtig en lelijk.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.