Zwarte Vrijdag (voor de democratie): 20 uur!

DrosteOp het gevaar af dat u volledig vastgeroest bent (hier of daar), toch even deze vraag: hoeveel tijd kost het u nou eigenlijk, dat autoritje van Hongarije naar Nederland of Belgie? Juist! Dat valt feitelijk best mee. Afgelopen vrijdag deed ik het echter in maar liefst 20 uur! Zonder substantiele pauzes (behalve tanken). Hoe kon dat? Wat was dat?

Natuurlijk is het iemands schuld. En we weten allemaal dat Turkije op dit moment erg de schijn tegen heeft. De rafelrandjes van de beschaving, waar de vijand van je vijand je vriend is, dat is de plek waar geschiedenis gemaakt – of gebroken – wordt. En nu wil Turkije dan weer vriendjes worden met Rusland, blijkens de excuus-brief van Erdogan. En houden ze zich niet aan de afspraken over de behandeling van ‘onze’ Syrische vluchtelingen – tegen de verwachtingen van Brussel in. En zijn er nog zaken als het neerslaan van dissidente geluiden uit de pers in Turkije, of juist het ronselen van Turkse staatsburgers in den vreemde als sociale media-soldaten (verklikkers) voor het glorieuze vaderland. Alles bij elkaar krijg je er jeuk van! Zelfs voor geschiedenisprogramma OVT is het genoeg om met zevensmijlslaarzen op de wij-zij –toer te gaan met de volgende stelling: “Turkije is weer een gevaar voor Europa!”

Nou, ik doe mee! Want ik heb ze gezien! Het waren hordes! Zwermen! Honderdduizenden! Als sprinkhanen. Nu toevallig de goede kant op, maar praat me er niet van! Vanaf Keulen naar beneden van begin tot eind tussen de impulsieve euro-zuiderburen in (ooit) blitse Audi’s en BMW’s, of zwarte mercedessen – maar vooral in heel grote Alhambra’s en Sharans in Duitse en Belgische, later ook Zwitserse en Franse nummerborden. Twee auto’s hadden geplastificeerde handtekeningen van Ataturk op de achterruit. Hoe verder we kwamen, hoe erger het werd: allemaal stroomden ze samen naar die ene hoofdslagader door Europa: Regensburg-Passau-Wenen-Boedapest en verder naar hun beloofde land …

Allemaal goed en aardig, denkt u wellicht, maar dan hoeft het toch nog geen 20 uur te duren, wel? Zoveel kunnen het er nou toch ook weer niet zijn geweest? Jawel, zeg ik dan onverzettelijk, want ze houden links. Ze manoevreren zich massaal op de linkerweghelft, vormen kolonnes van honderden meters geduldig uitrijdende afvalbakken die nog langzamer gaan dan de twee vrachtwagens op de rechterhelft, helemaal vooraan. En maar spookfiles veroorzaken! Want ze zijn zo ontzettend hypernerveus, de Turken. Ze remmen voor elke scheet van elke weggebruiker voor, achter, naast of onder hen. We hebben meerdere keren minutenlang achter elkaar he-le-maal stil-gestaan voor een wegversmalling – een paar honderd meter verderop! Van twee rijstroken naar één! Hoe dat kon, was echt het raadsel van de nacht. Ritsen?

Niets anders dan wat in Nederland vaste prik is, zegt u? Dat waag ik te betwijfelen! Ten eerste was dit in Duitsland en ik heb het gezien: de Autobahnmoral was totaal weggespoeld (onderweg zegge en schrijve één politiewagen gezien heb die ergens langs de weg stond te koekeloeren om een oogje in het zeil te houden). Dan zijn ze ineens geen Duitsers meer! Dan gedragen ze zich ineens weer alsof ze thuis zijn, alsof er op de bewuste rechterhelft nog karren, onverlichte koeien en – wie weet? – tanks rijden of staan. Of, net zo aannemelijk, alsof hun libido zwaar gekwetst raakt als ze zich ooit eens per ongeluk op die bewuste rechterweghelft mochten durven vertonen …

(Bij wegwerkzaamheden in nachtelijk Oostenrijk gingen ‘ze’ allemaal de kleine linkerbaan op, natuurlijk. De vrachtwagen die rechts moest houden, een paar verdwaalde Oosterijkers en enkele echte buitenlanders (waaronder ik dus) reden het rechterbaanvak in en daar haalden we er gedurende 8 kilometer wel honderden in. Het mooiste moment van de nacht.)

Erdogan schijnt te hebben gezegd dat democratie een bus is waar ze in kunnen stappen op weg naar het doel en weer uit kunnen stappen als ze er zijn. Mijn eerste neiging was dan altijd om het om te draaien maar dat is in dit soort aangelegenheden bij lange na niet genoeg meer!

 

 

1 thought on “Zwarte Vrijdag (voor de democratie): 20 uur!

  1. Afgelopen vrijdagavond is pas zwart geweest….mislukte coup, Erdogan heeft hem helaas overleefd en zich daardoor kunnen ontdoen van zijn rechterlijke macht.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.