Tudna? – stemadviseur 2: “… of voor altijd zwijgen!” (DKLMPMSZMLP)

pickHet referendum komt eraan en ook bij de oppositie positioneert men zich voor het spektakel van het jaar: is nu wegblijven, “Ongeldig” stemmen, of “Ja” stemmen de beste oplossing?

Tweede deel: de tramptrojka MSZP, DK, Együtt PM en wat dies meer zij.

We mogen namelijk wel opschieten als voor 2 oktober alle mogelijke keuzes zorgvuldig besproken dienen te worden. Hoe was het ook al weer? In de jaren negentig en vlak daarna was democratisch Hongarije verdeeld in de historische partijen MDF en Kisgazdapárt, in de MSZP (opvolger MSZMP, alias de socialistische kaderpartij), MIÉP (de voorganger van Jobbik), SZDSZ (van Göncz Árpád cs.) en new kid on the block FIDESZ. De laatste heeft met de jaren fijn de MDF en Kisgazdapárt opgegeten, de SZDSZ met de MSZP in één kamp gedrongen (“voor of tegen ons!”) en de Jobbik, ja, die leven nog! Tel daar dan de LMP bij op – niet voor niets de “Politiek Kan Anders”-partij en je krijgt een redelijke indruk van het niveau cluster-fuck dat Fidesz – met nauwelijks verholen opwinding van de kant van het MSZP core-blok – heeft behaald.

Act 2: Gyurcsány valt en richt (zich) een nieuwe partij op: DK. Bajnai Gordon, die Gyurcsány’s rotzooi mocht opruimen, ziet ook ergens licht en richt zich een partij op: Együtt. De MSZP, vanzelfsprekend, is onwendbaar als een stoomboot en zinkt net zo langzaam: blijft.

Act 3: De LMP valt uiteen in LMP en PM, welke laatste weer aansluiting zoekt bij de Együtt van Bajnai Gordon / Juhász Péter, wordt derhalve Együtt PM. Met deze partijen hebben we de Boedapester progressieve, ‘ongebonden’ linkervleugel te pakken, mensen die bijvoorbeeld redelijk succesvol zijn in lokale verkiezingen en met thema-acties als de Internetdemo’s en de persvrijheid.

Act 4: Met de LMP samen zijn er nu weer minstens vier partijen bezig op het linkerfront, geen wonder dat de samenwerkingsverbanden voor de 2014 verkiezingen meer verwarring dan nut opleveren. De MSZP blijft een wijdvertakte congres-partij met nog altijd veel macht op het platteland, Gyurcsány’s DK kan nog steeds rekenen op vele verhitte edoch hardhorende bejaarden en Együtt PM is net als een reis naar Australie: sympathiek maar het komt er maar niet van.

Profileren, dus! Maar hoe?

De MSZP houdt de partijdiscipline in ere en berispt een parlementslid dat in de pers foute sympathien vertoont. Duidelijk: BOYCOT. DK, altijd in voor een verzetje. Duidelijk: BOYCOT. Együtt PM – moet ik daar nog over uitwijden? Duidelijk: BOYCOT. De LMP, die in andere opzichten al bewezen had op het Hongaarse platteland niet zelfstandig te kunnen overleven: Laat het aan de mensen ZELF over. Oh! Bijna vergeten, nog een splinter in de kleinste teen van Orbán – Fodor Gábor, oud-SZDSZ, nieuw MLP (Liberale Partij) zegt: JA.

– Ja?

– Ja!

– Oh.

Ongeveer alle meer of minder gevestigde partijen aan linkerzijde vinden dus dat het Hongaarse volk massaal weg moet blijven over de vraag:

Wilt u, dat de Europese Unie ook zonder instemming van het Nationale Parlement verplichte vestiging van niet-Hongaarse staatsburgers in Hongarije kan voorschrijven?

En Fidesz rijdt zonder mankeren de scheefste schaats ooit nu in een Afrikaanse krant advertorials blijken te zijn verschenen voor de zgn letelepítési kötvény, waarbij je als rijke immigrant jezelf een verblijfstatus in Hongarije kunt investeren.

Maar ja, negeren, dus.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.