Tudta! – stemadviseur 3: “… nemigen …”

ongersman.nlHet referendum komt eraan en ook bij de oppositie positioneert men zich voor het spektakel van het jaar: is nu wegblijven, “Ongeldig” stemmen, of “Ja” stemmen de beste oplossing?

Derde deel: hoe druk je je uit met twee staarten?

Het directe verband tussen de grote schrijver / filosoof Emil Cioran en vluchtelingen is minder eenduidig dan we denken dus daar zullen we hier verder niet op in gaan. Wat we wel gaan doen, is de beschouwelijke instelling van deze in Parijs aangespoelde Roemeen gebruiken om iets te zeggen over de kunst van de twijfel.

“Onze enige keus is die tussen verstikkende waarheden en heilzame zinsbegoochelingen!”

Écartélement, 1979

De in 1995 overleden Cioran was het grootste deel van zijn leven misantroop – maar dan wel een productieve. Met grote voortvarendheid gebruikte hij kilo’s paradoxen om alledaagse, wereldse, vergankelijke en andere kwesties te ‘bevriezen’. Zijn werk is als het atelier van een taxidermist: overal juxtaposities van vorm en functie, betekenis en illusie. Alleen zó kun je overstijgen. Balancerend op anticoncepten.

Nemigen – de majestueuze betekenis van het woord zelf zegt het al: niet echt.

Ja-stemmers, wegblijvers, ongeldigen. Een kennis van me is bang dat niet gaan, mogelijk zou kunnen leiden tot opname op geheime Fidesz-lijsten. Iedere stemmer wordt namelijk geregistreerd maar wat er gestemd wordt, is gelukkig nog steeds geheim. Fidesz schijnt inderdaad losse handjes te hebben als het gaat op privacy-bescherming (zie de registratie van en oproepen aan in het buitenland verblijvende Hongaren via de ambassades), dus ik ga ze de kost niet geven die om die reden in het stemhokje opduiken. Voorwaar: een negatieve keuze!

En dan zijn er nog die sowieso vinden dat ze een signaal af dienen te geven. Ja-stemmen valt dan nog steeds niet altijd mee en is mogelijk ook niet precies wat je zeggen wilt. Behalve dat het tegen je kan gaan werken kan wegblijven ook op andere manieren verkeerd worden uitgelegd. Ongeldig daarentegen is en ongeldig en absoluut. Echter, als overeindblijft dat 20% van de Hongaren geen stembiljet op de post kan doen, zie de buitenlandse stemgerechtigden, wordt het pas echt interessant.

Voor iedereen die een beetje rationeel nadenkt bij dergelijke kwesties, is er uiteindelijk maar één keus mogelijk:

Stemadvies van de Kétfarkú Kutyapárt (Hond-met-twee-Staarten-Partij) – en van ongersman: Ja EN Nee

Zo moeilijk is dat niet. Zelfs Cioran was ooit een rechtse meedrijver.

 

 

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.