Mag het nog een tintje grijzer, graag?

Als iemand bij de club echt met zijn hele hebben en houden voor altijd opgezogen lijkt in het eigenhandig gecreëerde machtsvacuüm dat Fidesz heet, dan is het Matolcsy György wel. Mogelijk dacht hij dat het tijd was voor een stunt. Mogelijk hadden de Fidesz-spinsters – zoals altijd in zwaar pro-patria gevecht verwikkeld tegen het Soros Army – een verse sneer nodig. Of is MG nu echt de kluts een beetje kwijt?

Na de toelichting in het Parlement op de activiteiten van de Nationale Bank nam hij de gelegenheid om nog een belangrijk punt te behandelen. We gaan het even netjes vertalen anders is de lol er snel af – de tekst is uitgeschreven door 444.hu (ook na te horen op de parlementaire radio, vanaf ongeveer 9.19). Speciale aandacht voor de literaire hoogstandjes, het mitrailleurvuur aan nuances dat alles behalve moeizaam het geboortekanaal verlaat in de zijdeglanzende climax van deze reus:

Az árnyék onnan van, tisztelt képviselő hölgyek és urak, hogy a Magyar Nemzeti Bank ez a brókerbotrányt, csalásokat leleplező tevékenysége, ez egy sorozatba illeszkedik. Egy forgatókönyvbe illeszkedik. Egy olyan nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységéhez illeszkedik, amely 2014 őszén indult el. Azt kell mondanom, hogy természetesen a Magyar Nemzeti Bank megtalálta volna a csalárdan működő brókercégeket, hiszen Windisch alelnök úr és csapata határozottan és kreatívan, új módszertannal ott volt a cégeknél. De. Nem mindegy, hogy mikor találtuk meg ezeket a csalárdan működő brókercégeket. Tíz-tizenöt év lopássorozatát nem mindegy, hogy január-február-márciusban találtuk meg, vagy esetleg májusban. Miért találtuk meg január-február-márciusban? Mert valakik a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon 2015. áprilisára. Ez a bankpánik be is következett. Négy városban, négy órát tartott. Mondnánk, hogy nem sok. De igenis sokkszerű volt az, még egyszer, hogy egy titkosszolgálati és katonai forgatókönyv alapján a Magyar Nemzeti Bankot egyesek, szövetségeink és barátaink, fel akarták használni arra, hogy megbuktassa a jegybank a kormányt. Ez egy nagyon súlyos árnyék, nagyon sötét árnyék, mély szürke árnyék, egy árnyalata van. Sötét. (…)

De schaduw komt, geachte heren en dames vertegenwoordigers, daarvandaan dat voor de Nationale Bank dit broker-schandaal, deze oplichting-aan-het-licht-brengende-activiteit in een reeks van gebeurtenissen past. In een draaiboek. Het past bij een door een Boedapester ambassade van een grote NATO-partner uitgevoerde regerings- en Nationale Bank- ondermijnenende activiteit, welke in 2014 is begonnen. Ik moet zeggen: natuurlijk had de Nationale Bank de malafide brokerbedrijven wel ontdekt, – onderdirecteur meneer Windisch en zijn groep waren met creatieve, moderne technieken daar bij de bedrijven. Maar. Het maakt een groot verschil wanneer we ze gevonden hadden. Tien-vijftien jaar stelen en dan maakt het verschil of ze in januari-februari-maart worden gevonden, of in, bijvoorbeeld, mei. Waarom hebben we ze in januari-februari-maart gevonden? Omdat iemand de Nationale Bank gebruiken wilde om paniek te veroorzaken in april 2015. En er was paniek. In vier steden, gedurende vier uur. We kunnen zeggen dat dat niet veel was. Maar wat wel schokkend was (onvertaalbaar woordgrapje van de spreker, – hulde! – ongersman), was dat op basis van een geheime dienst – en militair draaiboek de Nationale Bank gebruikt zou gaan worden, door onze bondgenoten en vrienden, om de regering te laten aftreden. Dit is een heel zware schaduw, een heel donkere schaduw, diepgrijze schaduw met maar één tint: donker!

Zelfs als het waar was, hoeveel ratio valt erin te ontdekken? Twee maanden tijd winnen om een geplande economische en politieke coup door te voeren, te beginnen bij een bankcrisis. Hoe paranoide is Matolcsy an sich? Eerlijk gezegd: geen idee, de tijd zal het wellicht leren.

Wat interessanter is – zoals altijd – is de manier waarop er gereageerd wordt. 444.hu heeft moeite de lach in te houden. Vervolgens geeft de betreffende ambassade aan dat ze niet snappen waar het over gaat (voor niet-ingewijden: dit ligt natuurlijk linksom en rechtsom wel voor de hand: de VS geeft – wat het ook is – nooit snel toe). Kijken we verderop, dan. In de Magyar Hirlap – bekend als spreekbuis van de regering – bevat het redactioneel artikel (pag 3, a Megmentő – álláspont) een paar rare opmerkingen. Aha!

De aanhef:

Volgens de berichten – in ieder geval volgens de oppositie – zou de president van de Hongaarse Nationale Bank gisteren ongehoorde speculatieve opmerkingen hebben gedaan over externe krachten die de Hongaarse regering ten val hadden willen laten brengen.

Dan verwacht je natuurlijk vanalles in de rest van zo’n artikel – onder andere wat er daadwerkelijk in staat, namelijk: dat de president van de Hongaarse Nationale Bank verdedigd wordt; dat de oppositie er niets van snapt; dat het best mogelijk zou kunnen zijn; dat de oppositie dom en gemeen is; dat we als bijstanders geen extra informatie kunnen verwachten want het is natuurlijk staatsgeheim; dat de oppositie niet genoeg in de zeik gezet kan worden; maar niet: dat het potentiele waarheidsgehalte van de uitspraak zorgvuldig getest wordt aan de hand van geavanceerde literaire methodes (hoe kun je de introductie van een door Frei Tamás – koffieboer van Fidesz – geschreven spionnenroman in dit verband anders terzijde schuiven). Maar dan, op het einde, dit:

Alles bij elkaar is het ook geen probleem dat de oppositie met argus-ogen de uitgaven van de stichtingen van de Nationale Bank volgt, die ze per definitie afkeurt. Zonder de juistheid van deze aantijgingen te onderschrijven, kunnen we met een gerust hart stellen: de twijfelachtige opmerkingen in het parlement, gisteren, steken schril af bij de positieve resultaten die de door Matolcsy Györgyö geleide Hongaarse Nationale Bank de afgelopen jaren bereikt heeft.
(En dan trapt de schrijver nog even na naar de sceptische ‘oppositie’ dat die mogelijk toch beter het boek ‘de redder’ kan gaan lezen in plaats van het boek ‘2015’. (‘2015’ ging over een internationale samenzwering, iets met banken en crisis; ‘de redder’ gaat waarschijnlijk over een redder – dat zal Matolcsy wel moeten worden, uiteindelijk. Wel bevreemdend, want degene die uberhaupt over het boek 2015 begonnen was, was de schrijver van het redactioneel zelf, dus wie moet nou eigenlijk wat gaan lezen van wie en waarom? De oppositie hoeft niets te doen om de show aan de gang te houden, die leest vast geen boeken van Frei Tamás – waarvoor trouwens iedereen – ongersman incluis, reclame lijkt te maken, … doek! – ik kom hier niet meer uit!)

Dus als ik het goed begrijp, vindt de Magyar Hirlap ook dat Matolcsy te ver gaat met de samenzweringstheorie? Maar we moeten hem dat niet aanrekenen want de man werkt te hard (?): hoe kan het anders zoooo goed gaan met de economie?

Dat wij dat niet in de gaten hebben, sukkels van de oppositie!

 

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.