Hongaarse verkiezingen: ” ‘Dem Reinen ist alles rein’, …

ongersman.nl
(google)

 – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird alles Schwein!“ (Friedrich Nietsche)

De campagne haalt altijd het beste in de mens naar boven. Een dag voor de verkiezingen dient ook ongersman zich af te vragen of het echt veel zin om die grabbelton van onregelmatigheden en negatief-pikanterien weer tevoorschijn te halen.

Bijvoorbeeld door te vertellen dat het gerommel met de verkiezingen een herkenbare geopolitieke component heeft gekregen: Waar kiezers in westelijke landen – Canada, West Europa – melden dat stembiljetten niet op tijd zijn ontvangen en nu onmogelijk op tijd terug kunnen worden gestuurd naar Budapest, levert een blik over de zuid- en over de oostgrens een totaal ander beeld op. Fidesz-gelieerde lokale partijen en organisaties verzamelen in grote aantallen stembiljetten, helpen met stemmen en verzorgen de post naar Budapest; dat deze clubs in hun enthousiasme meerdere gevalletjes van verkiezingsfraude zullen opleveren, staat nu al vast (blanco stembiljetten, aantoonbaar openen van envelop in Servie en beinvloeding op alle fronten in Roemenie.

Of door de gevallen aan te kaarten van groter en kleiner machtsmisbruik van de toch al zo comfortabel zittende partij. Zoals de gewapende “orde-bewakers” die de Fidesz-graffitispuiters te hulp kwamen toen Jobbik-activisten ‘s nachts besloten hun eigen plakaten te gaan beschermen tegen vandalisme. Of de vraag aan de ambassades om negatief informatiemateriaal over vluchtelingen en minderheden – stel dat Rutte een email stuurt naar de ambassades van Nederland met het verzoek om alle positieve berichten over tennis terug te sturen, zodat er thuis beter verkiezingscampagne kan worden gevoerd met behulp van populaire sportevenementen (wat Orbán doet is nog wat kwalijker, want het gaat hier om uitgesproken negatieve campagne met dubbel-gefilterde nare berichten). Of de opgedoken gevallen van onbekende Oekrainers die als bewoners in grensdorpen geregistreerd staan – soms tientallen op een adres maar zonder medeweten van de oorspronkelijke bewoners zelf, wel uitgevoerd met actieve medewerking van burgemeesters en instanties en hoogstwaarschijnlijk in ruil voor een stem.

Evenzovele filters waarin duizenden stemmen zullen blijven hangen. Kövér László zegt bang te zijn voor verkiezingsfraude van de oppositie.

Het opjennen van de massa door deze murw te beuken lijkt uitzonderlijk goed gelukt, deze keer. Het wordt nog maar een heel klein beetje spannend, morgen. Wat is dat toch dat al die haatdragende mensen – aan beide kanten – zich zo laten gaan? Moord en brand schreeuwen als iemand bij de verkeerde gelegenheid durft te opperen dat Putyin misschien niet onze beste vriend zou moeten zijn. Maar ook als Orbán een kleuterschool bezoekt. Juist die wederzijdse afgunst zorgt ervoor dat Hongarije vastgeklonken blijft in het patroon van deelsuccessen en misgunningen, steeds weer opnieuw. Geen vertrouwen, geen geduld, geen bruggen. Geen gezamenlijke groep, vooral, die steunt en weerbaar maakt.

En zo branden morgenavond in allerlei dorpjes en stadjes op Orbán’s treintafel gezellig en minder gezellig de lampjes en puffen (onzichtbaar op dit schaalniveau) de activisten van beiderlei kunnen van huis tot huis met de beste bedoelingen. Om ergens bij te horen. Duizenden figuranten blijven zo, denken ze, onderdeel van iets groters.

Als er maar iets is.

 

 

 

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.