Breking: aan diggelen!

ONGERSMAN
Uitslag naar 444.hu

In de parlementsverkiezingen van 8 april heeft Fidesz een grote overwinning behaald die tot een nieuwe twee-derde meerderheid zal leiden als alle stemmen straks binnen en verwerkt zijn. Zowel in de 106 kiesdistricten als op de landelijke lijst (resterende 93 zetels – direct gekozen of verrekend met compensatiestemmen van de disctrictslijsten) was de uitslag eenduidig.

In de districtsverkiezingen behaalde FIDESZ bijna overal een comfortabele overwinning – 91 van de 106 zetels. Op de landelijke lijst stemden bijna 50% van de kiezers op de regeringspartij, waarmee nog eens 42 zetels werden bezet.

Oppositiepartijen presteerden zonder uitzondering slecht. Districtszetels zijn alleen behaald in Boedapest (12) en in 3 districten buiten de hoofdstad: Pécs (onafhankelijk), Szeged (MSZP), Dunaújváros (Jobbik). Alleen in Boedapest is er sprake van substantieel tegenwicht: van de 18 districten heeft Fidesz er 6 binnengehaald, de MSZP-P: 7, DK: 3, LMP: 1, Együtt 1. Via de landelijke lijst bereikten ze de volgende aantallen resultaten: Jobbik: 25, MSZP-P: 12, LMPO: 7, DK: 6 zetels.

Waar Fidesz tevreden kan zijn is de klap aan de zijde van de oppositie enorm. Meerdere lijsttrekkers hebben vrijwel onmiddelijk hun ontslag genomen of aangeboden – Vóna Gábor van de Jobbik, Molnár Gyula/MSZP, Fekete Győr András/Momentum (geen zetels), Júhász Péter/Együtt, Hadházy Ákos (co-leider)/LMP.

Evaluatie van de verkiezingen leidt tot het volgende algemene beeld:

  • Fidesz heeft onvermoede reserves kunnen aanboren, vooral op het platteland.
  • De halfslachtige samenwerking van de linkerflank rondom terugtredingen in de districten heeft misschien wel net zoveel kwaad gedaan als goed, zowel in de districtsresultaten an sich als in de beeldvorming en daarmee het overall resultaat van de betrokken partijen.
  • Vooral Jobbik – die nergens terugtrad – lijkt in de districten voortdurend tussen wal en schip te zijn gestrand, terwijl de kandidaat van linkerzijde niet zelden net te kort kwam.
  • Het verlies van de burgemeesterverkiezingen in Hódmezővásárhely was mogelijk een tijdige alarmbel waardoor Fidesz uiteindelijk alle mogelijke middelen heeft ingezet om herhaling van een dergelijk scenario te voorkomen.
  • Onregelmatigheden zijn hier en daar voorgekomen maar lijken het algemene beeld van de verkiezingen niet te hebben beinvloed.

 

Rest ons deze wens:

Geen betere wraak dan een goed leven!

 

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.